NAJPOGOSTEJŠI CERTIFIKATI V KOZMETIKI

11:07

Zadnje čase se poglabljam v sestavine naravne kozmetike in certifikate. Tisti, ki me spremljate že dlje časa zagotovo veste, da veliko krat čaram tudi sama kaj doma. Premalokrat sicer,  vem. Zgodi se tudi, da pridem domov z izdelkom, ki ima fancy embalažo in nato vidim sestavine... 
Kar se mi pa prevečkrat dogaja je to, kako se oglašuje izdelke za naravne in oh in sploh. Bodimo realni, kozmetična industrija je precej kruta in sestavine so v veliki večini precej krizne (in ja, tudi sama uporabljam veliko takih, čeprav se trudim dobiti menjavo).
Ena izmed mojih šibkih točk so dezodoranti, Borotalco v poletnih mesecih vedno pride prav.

Če se pokaže zanimanje bi v naslednjih tednih naredila tudi objavo z razlago kozmetičnih sestavin za "telebane" :D Objavo imam pripravljeno že dlje časa in z njo odlašam. Tudi sama nisem strokovnjak, pa vendar sem se s prebiranjem člankov naučila brat iz etikete vsaj osnovne informacije.

Med naravne kozmetične standarde v Evropi spadajo:
  • ECOCERT (Francija),
  • BDIH (Nemčija),
  • Soil Association (Anglija),
  • ICEA (Italija),
  • Cosmebio (Francija),
  • NaTrue (Nemčija / Belgija).
Izdelek mora imeti enega izmed certifikatov, da velja za ekološkega. Če tega nima ni ekološki, razen v primeru ko so vse sestavine na izdelku ekološke. 

BDIH STANDARD

BDIH zahteva od proizvajalcev, da uporabljajo ekološke sestavine kjer je to možno. To naj bi bilo definirano kot zadostna količina, zato je možno celo, da ima produkt 0 % ekoloških sestavin in še vedno IMA CERTIFIKAT!
 Izdelek ne sme vsebovati sestavin, ki so bile preizkušene na živalih, sintetičnih dišav in barvil, parafinov, silikonov, naftnih derivatov, etoksiliranih surovin, anorganskih soli in mineralov (dovoljene so izjeme), živalskih sestavin, gensko spremenjenih organizmov (GSO)… Prepovedano je obsevanje izdelkov, embalaža izdelkov mora biti iz sestavin, ki so biološko razgradljive.
BDIH certifikat je najbolj razširjen tudi v Sloveniji, vendar pa se proizvajalci, ki presegajo njegove zahteve, vse bolj odločajo za druge, bolj stroge certifikate.



ECO CERT

Ločimo 2, NARAVNEGA IN EKOLOŠKEGA, ter NARAVNEGA.

                                                                NARAVNI in EKOLOŠKI
Minimalno 95 % vseh sestavin morda biti rastlinskih in minimalno 10 % sestavin mora bizi ekološke predelave.

thumb ecocert organic cosmetic


NARAVNI

Minimalno 50 % sestavin morda biti rastlinski in minimalno 5 % vseh sestavin morda biti ekološke pridelave.

 thumb ecocert natural-cosmetic

Izdelki so brez sintetičnih konzervansov, sintetičnih barvil in dišav, glikola, silikonov in mineralnih olj.
Testiranje na živalih je prepovedano.
Embalaža je reciklirana.


SOIL ASSOCIATION

Ekološki certifikat dobi naravna kozmetika, ki ima najmanj 70 % ekoloških/bioloških sestavin. Ostale sestavine niso nujno ekološke, vendar pa ne smejo biti gensko spremenjene. Ekološke sestavine morajo biti označene na produktu, razen. če je ta odstotek višji od 95 %.
Vse sestavine morajo biti brez GSO, sestavine, ki niso ekološke pa morajo imeti dokazila, da nimajo GSO.
Bio certifikat ne dovoljuje uporabo vode, kot sestavine, saj na takšen način poizvajalci umetno povišujejo delež ekoloških certificiranih sestavin.
Predelava sestavin morda biti ekološka in naravi prijazna. 
Embalaža ne sme vsebovati človeku škodljivih sestavin.
Ne dovoljuje testiranj na živalih.

SOIL ASSOCIATION opravlja letne kontrolne preglede.




Mednarodna oznaka naravne kozmetike, ustanovljena leta 2008. Ustanovili so jo predstavniki evropskih proizvajalcev naravne kozmetike- Lavera, Logona, Santaverde, DR. Hauschka in Weleda. 
Organizacija je neprofitna, glavni cilj pa je poenotenje  standardov naravne in organske kozmetike.

Uporabili so tristopenjsko označevanje izdelkov, ki je lahko za razumevanje in določeno.


NaTrue natural
NARAVNA KOZMETIKA

Določeni so osnovni kriteriji, ki jih morajo upoštevati vsi izdelki z Na True oznako. Določa minimalni delež naravnih sestavin in maksimalni delež sestavin naravnega izvora. Ti  deleži so različni med skupinami izdelkov. Dovoljeni so samo "mehki" postopki predelave naravnih surovin.

NaTrue natural cosmetics with organic portion

NARAVNA KOZMETIKA Z DELEŽEM EKOLOŠKIH SESTAVIN

 Izdelek mora najprej zadostiti vsem kriterijem za naravno kozmetiko;
izdelek mora vsebovati (gledano na celotno formulacijo) najmanj 15% kemično nespremenjenih naravnih sestavin in maksimalno 15% sestavin naravnega izvora, ki so lahko kemično spremenjene (dovoljeni postopki so predpisani).
dodatne zahteve: najmanj 70% vseh naravnih sestavin mora prihajati iz kontrolirane ekološke pridelave ali kontroliranega zbiranja divjih rastlin.

NaTrue organic cosmetics
EKOLOŠKA KOZMETIKA 

Izdelek mora najprej zadostiti vsem kriterijem za naravno kozmetiko z deležem ekoloških sestavin;
izdelek mora vsebovati (gledano na celotno formulacijo) najmanj 20% kemično nespremenjenih naravnih sestavin in maksimalno 15% sestavin naravnega izvora, ki so lahko kemično spremenjene (dovoljeni postopki so predpisani).
dodatne zahteve: najmanj 95% vseh naravnih sestavin mora prihajati iz kontrolirane ekološke pridelave ali kontroliranega zbiranja divjih rastlin.

Upam, da sem vam z objavo vsaj malo pomagala razjasniti pojme o znakcih, ki jih najdete na embalažah. Sama se trudim kupovati čim več domačih izdelkov in naravne kozmetike, sem pa še daleč od tistega popolnega.
Ena izmed naših ustvarjalk je Jana, avtorica bloga Small Bits Of Loveliness, ki jo najdete tukaj.
Na njenem spisku se najdejo izdelki naravne kozmetike, ki jih večinoma moje oko še ni uzrlo nikjer drugje.
Priporočam ogled!


You Might Also Like

6 komentarji

  1. Oh hvala za tole razlago, sicer trkam, da nekaj pale vem od tvojega zapisa. In take objave so vedno tako dobre in koristne. Jaz se zelo priporočam za objavo glede sestavin, veliko berem o tem, raziskujem, pa je včasih tako komplicirano.Je pa kar težko,če nimaš nekega osnovnega znanja, ker marsikaj se promovira kot si že sama zapisala kot naravno, pa je mogoče notri ena naravna stvar pa še ta na zadnjem mestu. Janin blog pa je top že dolgo ga spremljam in ko me kj zanima skočim na njen blog*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Objavo glede sestavin imam že skoraj napisano, konec tedna popravim še nekaj malenkosti in jo dam ven, morda pa pride komu prav. Tudi jaz na Janinem blogu dobim vedno veliko idej, jo pa spremljam tudi sama že res doooolgo :)

      Izbriši
  2. Meni bi zelo koristila objava kozmetične sestavine za telebane :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem že Moniki odgovorila, pride zagotovo. ;) V roku enega tedna jo pričakuj ;)

      Izbriši

Pozdravljeni, lepo vabljeni h komentiranju, dodajanju predlogov, pohvali, kritiki.
Vsak komentar je dobrodošel.

Kristina

Popular Posts

Flickr Images