Četrtkov izziv : Kje začeti?

01:29

Meni osebno zelo zanimiva tema in upam, da bom imela čas in jo redno pisala.

Kje začeti? Pri meni je prišla odločitev o zdravem načinu življena sama od sebe, s prebiranjem literature, spoznavanjem različnih diet (paleo, keto,..)

Moj cilj je bil predvsem zmanjšati delež maščobe v telesu in povečati delež mišic. Z rednimi vadbami ( 5-6 krat na teden) in zelo strogim jedilnikom mi je to uspelo v treh mesecih. Ampak iskreno nisem zdržala več takega tempa..vedno bolj me je mikalo se prekršiti in jesti nezdravo hrano, moje telo zadnje čase kar kliče po sladkorju. Zato sem mogla dobiti eno zdravo mejo in meni primerno vadbo.


Ko dosežete to kar pikazuje zgornja fotografija ste zmagali. Z redimi vadbami in uravnoteženo prehrano pa lahko to samo ohranjate.

Trenutno je moj jedilnik nekako takšen:
1) Iz jedilnika sem črtala belo moko in jo zamenjala za polnozrnato. Nasplošno pa skušam zaužiti čim manj ogljikovih hidratov.
2) Črtala sem sladke in gazirane pijače in pijem vodo, limonado, zeleni čaj in črni čaj.
3) Belo meso in ribe. Od mesa jem piščanca in purana, ter občasno ribe.

Mogoče se sliši grozno, vedar sploh ni. Vse to me je pripeljalo do tega, da si kuham sama in točno vem kaj hrana vsebuje. Predvsem mi je pomembno, da ne jem predelane hrane. Recimo marmelade si izdelujem sama, prav tako omake za testenine, sokove.




Pomembno je, da je vaš jedilnik sestavljen iz več obrokov in da imate pri sebi kvalitetno hrano, ko vas popade lakota.
Zelo preprost trik, ki ugotovite kako učinkovit je šele ko ste zelo lačni.
Sama sem se navadila, da kamorkoli grem vzamem s sabo plastenko z vodo ali čajem, preprosto zato, ker ko postanem žejna si drugače kupim sladko pijačo, namesto vode.

Tudi ko se odpravim od doma imam v moji torbici mešanico oreščkov ali pa sadje v škatlici (jagode, grozdje, maline), banano. In ko sem res lačna posežem po tej hrani, drugače bi si kupovala same neumnosti.

Za konec pa vam napišem še moj zdrav jedilnik, da boste videli, da če jeste zdravo ni nujno, da jeste malo in hrano ki ni dobra. To sem napisala predvsem zato, ker ko recimo odvrnem sladice ali pa pohano hrano me vsi čudno gledajo in dobim komentarje v stilu "ja a živiš od zraka" itd.


ZAJTRK: Grški jogurt z malinami
MALICA 1: Pol banane
MALICA 2 : Pest oreščkov
KOSILO: Zelenjavna juha, piščančji zrezek, korenček in grah popečena na kokosovi masti
MALICA 3: Pol banane
MALICA 4: Pusta skuta z goji jagodami
VEČERJA : 3 ocvrta jajca s čebulo in govejim pršutom

ZAJTRK: Pusta skuta s chia semeni in goji jagodami
MALICA 1 : Pest malin in borovnic
MALICA 2 : Pest oreščkov
KOSILO: Popečeni piščančji trakci z zelenjavo (bučke in melancani na žaru) in polnozrnat kuskus
MALICA 3: Domač sladoled (pusta skuta in banane)
MALICA 4: Proteinska čokoladka
VEČERJA: Tunini polpeti (tuna, pusta skuta, bučke, sezamova semena)

To je moj jedilnik za 2 dni, če vas morda zanima kakšen recept mi lahko napišete v komentarje in ga z veseljem napišem v celoti ali morda celo pofotkam med pripravo. Za več receptov pa mi sledite na
 FB strani, kjer objavljam recepte.

Pozdravček, Kristina.

You Might Also Like

10 komentarji

  1. Thumbs up z moje strani za takšno odločitev.
    Jaz sem se 12 let nazaj odločil za podobno potezo, tako da sem sedaj na zelenjavi in občasno ribe. Od sladkega predvsem presne sladice, z vsem kar je na blogu od navadnih sladic pa se običajno sladkajo drugi.
    Mi je pa zanimivo, da si se odločila za "močne" večerje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz si delam presne sladice in ko sem malo padla not sem pogruntala, da so lahko res okusne in ne pogrešam toliko sladkega v smislu pecivo z veliko sladkorja. Sicer pa vsake toliko tudi jaz jem zunaj kakšno tortico ali pa na praznovanjih.
      Večerje jem močne, kot kosila...če vmes treniram pokurim veliko in moram dobit nekako nazaj, ker mi ni cilj hujšati.

      Izbriši
  2. Jaz sem zamenjala belo moko s pirino, ki je še bolj zdrava. In je res super, takoj se pozna. Probaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj sem napisala, da ne jem bele moke. Sem menjala za polnozrnato in pirino :D

      Izbriši
  3. No tudi jaz sem se pred kake pol leta odločila, da več ne gre tako, predvsem zaradi nenehnih glavobolov, vrtoglavice, nihanja sladkorja v krvi. In podala sem se na lov za nečim kar bi mi ugajalo. Tako sem prvi mesec preizkusila strogi paleo, nato po mescu pa nazaj dodajala mlečne izdelke in nekatere druge, da sem preizkusila kaj mi ugaja in kaj ne. Moram priznat, da glavobolov več nimam (tu pa tam, ampak ne v taki hudi obliki), nisem napihnjena in tudi vrtoglavice so se ponehale.. Tako, da moja prehrana zgleda nekako tako: meso, zelenjava, sadje, ribe, kaki sladki krompir, dodat pa mislim še kvinojo, rjavi riž), s tem da imam nekakšno pravilo 80/20, si pustim tu pa tam da se pregrešim, da ne postane pretežko. :))
    Sicer pa so mene tudi velikokrat čudno pogledali, oziroma predvsem ko greš ven jest je kar problem v nekaterih restavracijah, ker pač ne razumejo, da nočeš jest zraven ocvrtega krompirčka. In nasplošno se ljudje nekaj brezveze sekirajo, res ne vem kaj jim je problem.Jaz sem se do zdaj še vedno znašla, če pa si ne naložim polnega krožnika vsega in ne pojem vse kaj vidim, pa res ni njihova stvar. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz imam zelo čudne fore, pred časom nisem jedla mlečnih izdelkov, ker mi sploh niso bili všeč, zdej sm pa nora na grški jogurt in ga jem vsak drugi dan, pa skuto jem...ampak sem dobila mozoljčke zaradi tega :/
      V restavracijah je itak problem kaj jest, zato jaz večinoma ne jem zunaj, ko pa jem se prekršim in mi takrat ni panike.

      Izbriši
  4. Zelo zanimiva objava:) Jaz sem trenutno končno spravila mojo rit v fitnes:) Poskušam pa tudi jesti bolj zdravo, ampak počasi:) Moj največji problem so sladkarije. Mislim, da bi se lahko prej odrekla vsemu kot sladicam. Iščem tudi neke boljše variante - kot domača granola in sorbet :) Nekaj mi je že uspelo. Se že veselim več takih objav:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uffff sva na istem, jaz sem nora na sladko. Sicer me je malo minilo, zamenjala sem z zdravimi sladicami, vendar ko grem vn ali pa kot zdej ki sem bila v Milano se pa prepustim in uživam.

      Izbriši
  5. Meni se ne sliši nič groznega in se mi zdi, da vsaj tega bi se morali večinoma vsi držati (če že glede mesa ne, pa vsaj glede moke in nesladkane tekočine). Že res, da na začetku, ko začnes s temi spremembami je težko, a sčasoma ugotoviš, da lahko z eksperimentiranjem marsikaj ješ in tudi predvsem raznoliko, le da ti vzame nekaj več časa, kot če kupiš že pripravljeno :)
    Se pa tudi sama držim tega, da si vzamem nekaj za pit ali prigriznit, če sem izven doma :) ni to, da ne bi nikoli jedla sladkega, peciva ipd, ampak ne zdi se mi dobro, da to jem le zato, ker ne vem kaj bi drugega jedla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super, čestitke za tole odločitev.. Jedlnika pa sta mi zelo všeč... Veliko uspehov še naprej (:

    OdgovoriIzbriši

Pozdravljeni, lepo vabljeni h komentiranju, dodajanju predlogov, pohvali, kritiki.
Vsak komentar je dobrodošel.

Kristina

Popular Posts

Flickr Images