FIT IZZIV: JOGA S POLONO #4

14:30

Naša pridna Polona je za vas pripravila že 4. del izziva.

Je tukaj katera, ki se lahko javi in jo spremlja že od začetka, ter včasih tudi kaj "potelovadi" z nami?


Začela se je pomlad in s tem četrti teden našega izziva. Ta teden se bo posvečen ravnotežnostnim položajem. Skozi vse prejšnje pozdrave soncu smo se do zdaj že dobro ogreli, zato bomo zraven dodali še položaj za raztegovanje naših zadnjih stegenskih mišic oz. »hamstringov« in en zasuk.
Kot smo se že naučili do zdaj, začnemo vadbo nežnim ogrevanjem iz 1. tedna in nadaljujemo z variacijami pozdravov soncu 2. in 3. tedna.

4. TEDEN: RAVNOTEŽNOSTNI POLOŽAJI
Pomembno - pri vseh ravnotežnostnih položajih velja nekaj osnovnih pravil:
- Stojna noga je napeta.
- Trebušne mišice stiskamo navznoter – popek proti hrbtenici.
- Pogled je usmerjen v ENO točko pred sabo, najbolje v višini oči.
- Dihamo umirjeno, dolg vdih in izdih.

1. Stojimo na blazini, težo najprej prenesemo na LEVO nogo. DREVO – VRKSASANA. Desno nogo v kolku obrnemo navzven – jo odpremo, roki združimo pred prsnico. Se spomnimo in uporabimo vsa pravila za ravnotežnostne položaje, opisana zgoraj. Desno nogo počasi dvignemo navzgor po levi nogi. Nogo lahko postavimo (a) na gleženj, (b) pod koleno na meča ali (c) nad koleno na stegno. Noga naj bo na taki višini, da lahko položaj držimo vsaj 10 dolgih dihov.


2. Zapremo desno nogo, tako da nesemo pokrčeno koleno pred sabo. Prste na rokah prepletemo pod kolenom, tako da nogo zdaj držimo z rokami. Tukaj ostanemo toliko časa (par dihov) da se stabiliziramo, najdemo ravnotežje. (a) VDIH – noga pokrčena. (b) IZDIH – noga se iztegne. Ponovimo 6x. Pri zadnjem IZDIHU noga ostane iztegnjena, roki spustita nogo in se prestavita v boke (c). Nogo držimo čim višje in iztegnjeno 5 dolgih dihov.



 3. Nogo spet pokrčimo pred sabo. (a) Koleno primemo z levo (nasprotno) roko, desno roko z VDIHOM dvignemo navzgor. (b) IZDIH – zasukamo se v desno, počasi spustimo desno roko nazaj navzdol, da bo vzporedna s tlemi. Pogled počasi usmerimo nazaj v smeri desne roke. STOJEČI ZASUK. Položaj držimo vsaj 5 dolgih dihov. Nato se z IZDIHOM počasi vrnemo naprej. Spustimo nogo na tla.
>>> Zahtevnejšo variacijo tega položaja najdeš na mojem Instagram profilu @polonayoga - www.instagram.com/polonayoga/ . Ta variacija je primerna za tiste, ki imajo zadnje stegnske mišice že dovolj raztegnjene, da lahko z roko držijo stopalo pri iztegnjeni nogi. <<<
4. Vse tri položaje ponovimo še na desni nogi.
Vadbo zaključimo s končno relaksacijo oz. savasano, ki je opisana v 1. tednu.



Se vidimo in beremo po praznikih, upam da ne bodo preveč »grešni«! :)

You Might Also Like

4 komentarji

  1. oo kako super ! zadnje dneve ravno razmišljam o jogi in kako bi jo preizkusila :D to mi bo dalo malo zagona :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pridi v Artifex. Pridno vadimo in lepo se imamo.

      Izbriši
  2. Pridruži se nam v Artifexu. Lepo se imamo. Breda :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz obvezno spremljam, samo mene so malo zdelali tile prazniki in se moram dat spet malo v red:)pa spomladanska utrujenost me hoče zdelat:)

    OdgovoriIzbriši

Pozdravljeni, lepo vabljeni h komentiranju, dodajanju predlogov, pohvali, kritiki.
Vsak komentar je dobrodošel.

Kristina

Popular Posts

Flickr Images